Jdi na obsah Jdi na menu
 


068 - 2024 - text - PI - LHOTA U KESTŘAN - údolí - TEĎ

Devadesátý druhý kříž - osada Lhota u Kestřan - údolí

Umístění : kříž se nachází cca 100m před začátkem osady Lhota u Kestřan na křižovatce polních cest v údolí mezi akáty od Ražic vlevo před prvním svodidlem. 

Stav před opravou : kamenné části kříže jsou silně zamechované od okolních stromů, spodní základová část není vidět je zcela pohlcena okolní zeminou, při kontrolní sondě objevena část žulového ostění, bude nutno okopat. Kříž zřejmě není původní, v minulosti proběhla neodborná oprava s podbetonováním nerovnosti vetknutí kříže a kamene. Zadní vzpěra je ke kříži proto přichycena náhradní diletační podložkou mezi vzpěrou a stojnou kříže. Korpus Krista je celistvý silně zrezivělý, bohužel závit nenosný, korpus Panny Marie silně zrezivělý, litinová cedulka silně zrezivělá s částečným původním textem, ,,Pochválen Buď Pán Ježíš Kristus". Bohužel při demontáži zadní vzpěry došlo k destrukci upevňovacího spodního šroubu.   

Rok postavení : ---

 

Poslední oprava : ---

 

 

Konstrukce kříže : kříž se skládá ze tří částí s příslušenstvím. Žulového základu ostění, středního nosného soklu a litinového kříže s litinovým korpusem Krista, litinovým korpusem Máří Magdalény, zadní železné vzpěry a litinové nápisové cedule.

 

Oprava začala:  14.dubna 2024

 

Oprava skončila :  2024

 

Kříž posvěcen : ---

 

Vytěžený materiál : 

Stav před opravou  Stav po opravě

 

 

 

 

 

Postup prací :

  1. Obhlídka a stanovení postupu opravy
  2. Demontáž korpusu Krista
  3. Demontáž korpusu Máří Magdaleny
  4. Demontáž nápisové cedule
  5. Demontáž zadní železné vzpěry

 

 

 

 

 

Oprava finálně dokončena 2024

 

Stalo se po opravě  :

 
 



Fotoalbum



Statistiky

Online: 2
Celkem: 77705
Měsíc: 4930
Den: 359