Jdi na obsah Jdi na menu
 


1977 - SLUŽBA POSLEDNÍHO SKALSKÉHO PONOCNÉHO v Jižních Čechách

Jeden z posledních jihočeských ponocných

ponoc.jpg

 

Obchůzky skalského ponocného začínají na návsi ve Skalách ve zdejší kapličce sv. Panny Marie Ustavičné Pomoci. I když klasický ponocný v minulosti zastával spíš funkci obecního strážníka, Petr Pavel Hanus obnovenou tradici spojuje také s duchovní stránkou. Protože vychází o Vánocích, přidává v kapličkách modlitby za nejen zesnulé občany a lidi, kteří se zasloužili o rozvoj vesnice, ale i o ostatní, kteří se vánoc nedočkali. „Někteří lidé jsou dnes povrchní, řeší hlavně materiální zabezpečení a moc je nezajímá odkaz předků. Mám rád historii a na předky nedám dopustit," hlásí Hanus, když zapaluje svíčky v kapličce. Tradici vánoční obchůzky ponocného obnovil o vánocích v roce 2015.

Poprvé zatroubí u křížku před kapličkou, pak se vydává směrem na Budičovice. Zatroubí u vánočního stromu, a ještě na několika místech ve vsi. Velké davy se za ním nehrnou. Místní si spíš užívají tepla obýváků, sem tam se zavlní záclonka nebo pootevře okno. Petru Pavlu Hanusovi to ale nevadí. Užívá si procházku, která je podle něj prospěšná hlavně po ochutnávání vánočních dobrot. Teplý kožený kabát hřeje, někdy až moc. „Dneska pod ním mám jen triko," říká ponocný. Po prosluněném dni je venku teplota kolem nuly.

Modlitbu přidává Petr Pavel Hanus i v kapličce sv. Jana Nepomuckého v Budičovicích, kde se nezapomene zastavit ani u místní atrakce. Prostranství před jedním z domů zdobí krásný betlém, kousek od něj zase v pekle odpočívají čerti. „U betlému stojí ponocný. No to by bylo, abych si u kolegy nezatroubil," říká Petr Pavel Hanus.

Za roky, co vánoční obchůzky ponocného provozuje, získává nové poznatky a zajímavosti. Od pamětníků například zjistil, že ponocný chodíval i v sousední Heřmani, i když nebyl úplně tradiční. „Na Štědrý večer vyrážela na obchůzky paní z heřmaňského chudobince. Vyrazila s nůší. Z darů, které od lidí nastřádala, žil chudobinec několik dní. Ponocného měli i v Putimi – dodnes to připomíná nápis na jeho náhrobku na hřbitově," říká Petr Pavel Hanus.

Pátrá po lidech, kteří ještě dnes alespoň příležitostně službu ponocného vykonávají. Široko daleko v regionu je pravděpodobně jediný, nebo jeden z mála. „V republice je ponocných velmi málo. Objevil jsem například, že ponocného mají ve Znojmě nebo v Domažlicích. O Vánocích se k tradici vrací Praha, Plzeň, Cheb a na Slovácku v Jankovicích " vyjmenovává ponocný ze Skal. V hlavě se mu honí jeden nápad. „Líbilo by se mi uspořádat sešlost posledních ponocných, třeba v Písku," líčí Hanus.

„Posledním ponocným ve Skalách a Budičovicích byl pan Karvánek. U kapličky v Budičovicích vytruboval také pan Jiří Zámečník. Po nich se dlouho nic nedělo. Až do mého nápadu, který jsem si schovával spíš až na důchod. Nakonec jsem si ho splnil už teď," říká Petr Pavel Hanus, když přichází k lípě svobody, která je zasazená na horní cestě mezi Budičovicemi. U ní také zatroubí a pomalu se vrací do Skal, kde ho čeká ještě pár zastávek.

Jak má vlastně takový ponocný vypadat? „Inspirují mě Ladovy obrázky. Jako první jsem na internetu koupil kabát ,,dubeňák". Je to nejdelší, který jsem sehnal. Ale líbil by se mi ještě delší nad kotníky, jaký má i ponocný na ladovských pohlednicích. Například ponocný v Domažlicích má ušitou uniformu na způsob Rakouska-Uherska. Já mám zase radši ladovský styl," říká Petr Pavel Hanus. O Vánocích si všímá, jak ponocného vyobrazují i autoři českých televizních pohádek.

Řeší, jak dostat povolání ponocného do obecní kroniky jako oficiální pracovní pozici, protože zatím má jen pasovací glejt od místní rodačky, se kterou nápad na obnovu služeb ponocného tak trochu upekl. Ponocného roh nechala rodačka p. Stropková vyrobit u filmařů v Praze, kde se svým manželem Zdenkem Stropkem -  zvukařem, dělala celý svůj život. „Pohrávám si také s nápadem, že bych obec požádal o symbolický plat. Třeba tři koruny, jako měl poslední skalský ponocný. Snad mě lidi nebudou pomlouvat, že to dělám pro peníze," směje se Petr Pavel Hanus, který je ve Skalách sám také zastupitel. Známý je i jako neúnavný zachránce křížů a křížků v píseckém a strakonickém regionu. To už je na konci naplánovaného okruhu. Ještě poslední zatroubení u skalské kapličky a pak hurá domů. Anebo třeba do vyhřáté skalské hospůdky, jejíž svítící okna už z dálky lákají k posezení uvnitř.

Ponocný v akci 2023 :

Obec Buk - (Vimpersko) - 15.12.2023 - 19:00 - u kapličky

Obec Záblatí - (Vimpersko) - 17.12. - 19:00 u kostela

Obec Pohorovice - Kloub (Strakonicko) - 24.12.2023 - 14:15 - u kapličky Kloub

Obec Skály ( Písecko) - 24.12.2023 - 21:00 - u kapličky, obchůzka obcí

Obec Skály ( Písecko) - 25.12.2023 - 18:00 - u kapličky, obchůzka obcí

Obec Skály ( Písecko) - 26.12.2023 - 18:00 - u kapličky, obchůzka obcí

       Obec Skály ( Písecko) - 27.12.2023 - 18:00 - u kapličky, obchůzka obcí
 
       Obec Skály ( Písecko) - 28.12.2023 - 18:00 - u kapličky, obchůzka obcí
       

       Osada Maletice ( Písecko) - 31.12.2023 - 19:00 - u kapličky

 

 

 
 



Fotoalbum



Statistiky

Online: 5
Celkem: 76325
Měsíc: 4600
Den: 409