Jdi na obsah Jdi na menu
 


065 - 2024 - text - PI - HEŘMAŇ - děkovný kříž - PLÁN

Šedesátý třetí A kříž - Heřmaň - Skály - u Polánky

Umístění : kříž se bude nacházet na rozdělení katastru obce Skály a Heřmaň v blízkosti nedochovaného poplužního dvoru Polánka na křižovatce tří cest do Skal, Heřmaně, Božovic na vrchu pozůstatku úvozové cesty

Stav před opravou : spodní žulová část se objevila na pozemku Šimona Kortiše při stavbě základů rodinného domu, neví se odkud to bylo přivezeno spolu s kamenivem. Kříž bude postaven jako poděkování Bohu za záchranu života při těžkém pracovním úrazu bratra Jana Kortiše před pár lety v Protivíně. Žulová část obsahuje zalomený dřík původního kříže typu např. ,,pod hřbitovem v Protivíně". Kámen je bohužel puklý, což bude muset být řešeno novým okováním, podle zrezivělých pozůstatků na kameni, je jisté že byl původně také okován. Kříž bude použit buď litinový, nebo nově vykovaný, ke kterému bych se spíše přikláněl já.  

Rok postavení : 2025

 

Konstrukce kříže : kříž se bude skládat ze tří částí, žulového soklu, železného kříže, zadní kované vzpěry, příslušenství tabulky INRI, korpusu Krista, korpusu Panny Marie a nápisové cedule.

 

Novostavba  začala:  

 

Novostavba skončila : 2025

 

Vytěžený materiál : 

 

 

 

 

 

 

Postup prací :

  1. Obhlídka místa novostavby kříže
  2. Stanovení přípravných stavebních prací
  3.  
  4.  

 

 

 

 

Oprava finálně dokončena  2025

 

Stalo se po novostavbě  :

 
 



Fotoalbum



Statistiky

Online: 51
Celkem: 96573
Měsíc: 7794
Den: 624